top of page

10 מזונות שיחזקו לך את מערכת החיסון לחורף


10 מזונות שיחזקו לך את מערכת החיסון לחורף

קורונה לא קורונה, סופת כרמל ביוון או בישראל...

החורף החל. ועם כל הכבוד לסלט עלים ירוקים, תשאירו אותו לקיץ או לימים פחות קרים.


הנה 10 מזונות שיחממו, יחזקו את מערכת החיסון וייבשו נזלות ולחלוחיות חורף - ושכדאי להחזיק במטבח בעונה הזאת:


שום - משום מה? כמה שהוא קטן ככה פעילותו גדולה. השום נחשב למזון מרפא בעיקר בזכות תרכובת בשם אליצין הקיימת בו. התרכובת הזאת נלחמת במרץ נגד וירוסים,חיידקים,דלקות ותולעים. החומר הנפלא הזה הופך לפעיל רק כשהשום חי וחתוך (בשן שום שלמה החומר לא יבוא ליידי ביטוי), לכן כדאי להוסיף אותו כתוש לתבשילים בשלב סיום הבישול.


בצל - הוא עשיר בתרכובות גופרית נהדרות, בכרום ובקוורציטין המסייע לגוף במצבי אלרגיה, דלקת וזיהומים ויראליים וחיידקיים. כמו השום, מומלץ להשתמש גם בבצל במצב כמה שיותר חי, בכך פעילותו ממוצה בצורה יעילה יותר. הבצל נהדר גם כאנטי אוקסידנט, מאזן סוכר בדם ומונע מחלות ממאירות, לא עלינו. ניתן לגוון את התפריט בסוגיו השונים- בצל לבן, סגול, ירוק וכרישה. אולי לא תוכלו להנות מערב רומנטי לאחר מכן, אבל לפחות תשמרו על מערכת חיסון איתנה....


דבש - מה לא נאמר כבר על הדבש? מעבר לטעמו הנעים לחיך הוא מצוין למניעה ולטיפול בכל הוירוסים והחיידקים שעוברים מאחד לשני בחדרים ומכוניות סגורות בחורף. הוא גם עוזר ביבוש ליחה.

חשוב לדעת שכדי שהדבש באמת יעשה את כל הטוב הזה, צריך לרכוש אותו כשעל האריזה מצוין "לא עבר חימום". דבש שחומם הוא נוזלי יותר לעומת הדבש בעל הסגולות שנראה לרוב גרגרי ומוצק. כמו כן, בשוק ישנו מגוון עצום של סוגי דבש המופקים מצמחים שונים. דבש אקליפטוס הוא המומלץ ביותר לצורך טיפול במחלות החורף.

שימו לב שעם כל סגולות המרפא דבש הוא עדין סוג של סוכר ולכן מומלץ להשתמש בו במסורה.


מרק ירקות, 10 מזונות מחזקים את מערכת החיסון בחורף

אמרנט - הדגן הנפלא הזה דומה לקינואה מיניאטורית. הוא משופע בסיבים, ויטמינים, מינראלים וחלבון וללא גלוטן. הסינים קוראים לו "הדגן של הריאות" ולא סתם.

בבישול הוא הופך לסמיך מאוד ולכן יתאים כדייסה, להסמכת מרקים או לשילוב עם בישול של דגן אחר (למשל 2/3 כוס אורז+ 1/3 כוס אמרנט. מבשלים עם 2 ורבע כוסות מים).


גריסים - הגריסים הם בעצם שעורה, בשוק הם מכונים "גריסי פנינה". בניגוד לבת דודתם, החיטה, שמייצרת ליחה ומקפיצה את המדד הגליקמי (כלומר את הסוכר בדם, ואז כשיש צניחה מהירה של רמות הסוכר נוצר "קרייבינג"), השעורה (כלומר, הגריסים) דווקא מורידים חשק לעוד נשנושים בזכות ריכוז הכרום המצוי בהם.

הגריסים מכייחים ליחה ויתאימו מאוד לצינונים , אסטמה וסינוסיטיס, ילדים ומבוגרים אוהבים אותם. נסו לבשל אותם כמו פסטה או כאורז. מומלץ להכניסם דרך קבע לתפריט.


ירקות כתומים - דלעת, גזר ובעיקר הבטטה. פצצות של בטא קרוטן, או במילים פשוטות- מה שמיצר לנו בגוף ויטמין A שמטפח את מערכת החיסון שלנו.

ברפואה הסינית נחשבים כל הכתומים הללו למנקזי ליחה ומחזקי קיבה וטחול. וכשהעיכול שלנו פועל היטב גם מערכת החיסון שלנו מרוצה.


שורשים לבנים - שורש סלרי ופטרוזיליה, צנון, לפת וקולורבי. גם מונעי תחלואה וגם מחזקים את הריאות בראיית התזונה הסינית.

ובכלל, על פי הרפואה הסינית, שורשים (גם הכתומים מלמעלה) מתאימים להתכנסות החורף ויותר מחממים מעלים כמו חסה, מנגולד וכרוב.


גמבה - אי אפשר להגיד את המילה חורף בלי להגיד ויטמין c. בילדותינו הפצירו בנו לשתות מיץ תפוזים כדי למגר את השפעת. כיום אנו יודעים שריכוז גבוה יותר שלו ויטמין C נמצא בגמבה וכי הוא מוצלח יותר למניעת מחלות ופחות להבראה מהן. ובכלל, גמבה יכולה להיות גיוון מוצלח ומתקתק בסלט, בתבשיל וכנשנוש ליילי בערב חורף סוער.


גרעיני דלעת - בסלט, בדייסת הקוואקר, ביוגורט או כפינוק בפני עצמו. אם טרם הכנסת את גרעיני הדלעת באופן קבוע למזווה, זה הזמן. הגרעינים הללו מכילים כמות גדולה של אבץ. מעבר לכך שהוא מטפח את העור, ציפורניים והשיער שנפגעים בחורף, האבץ הוא גם מרכיב חיוני לתפקוד מערכת החיסון. כדאי לרכוש גרעינים טבעיים ולא קלויים. חשוב גם לדעת שהם יכולים לסייע מאוד לפריון נשי ולבעיות ערמונית גבריות.


ג'ינג'ר - איך אפשר להעביר את החורף בלעדיו? הוא מחמם ומניע. גורם לגוף ליזע ולהוציא רעלנים אל מחוץ לגוף. אמצעי נהדר להפוך מזונות חביבים כמו סלט ירקות או פירות ליותר חורפיים על ידי גירוד ג'ינג'ר לתוכם. מתאים כחליטה מפנקת עם מקל קנמון (גם הוא מחמם ) ועם קליפות הדרים שמעניקות ארומה נהדרת לחליטה ומכילות נוגדי חמצון רבים.


לקינוח מתכון סבתא לסירופ פלא שמוכיח את עצמו:

נדבקתם? התקררתם? הילד מנוזל? בעיות בדרכי הנשימה? חיתכו בצל! שימו אותו בכלי והוסיפו מעליו כף דבש. עדיף דבש אקליפטוס. סוגרים את הכלי ונותנים לבצל ולדבש להזיע ביחד שעתיים מחוץ למקרר. מסננים את הנוזל שנוצר ושותים אותו כסירופ. זה אפילו טעים! במצבי חולי מומלץ לצרוך כ-4-5 כפות ליום למבוגרים וילדים מעל גיל שנתיים.


Comments